Evolver träder in som majoritetsägare i Toyrock

Evolver Fund I har den 23 maj 2022 förvärvat aktiemajoriteten i Åbo-baserade Toyrock Ab, en ledande importör, marknadsförare och distributör av leksaker, spel och familjefritidsprodukter i Finland. Toyrocks grundare och VD Mika Kalpamaa förblir betydande delägare och fortsätter som bolagets VD.

Toyrock, grundat 2014, är en familjeägd importör, marknadsförare och distributör av leksaker, spel och familjefritidsprodukter på den finska marknaden. Med en omsättning överskridande €23m tillhandahåller bolaget värdeskapande helhetstjänster för mer än 1500 försäljningsställen över hela Finland, inkluderande stormarknader, lågprisbutiker, leksaksbutiker, taxfree-butiker och e-handlare, och är en uppskattad samarbetspartner av såväl kunder som huvudmän. Viktiga framgångsfaktorer har varit en växande och noggrannt utvald produktportfölj bestående av såväl globalt kända leksaksvarumärken som egna varumärken, innovativ omnikanalmarknadsföring samt snabba och pålitliga leveranser.

“Som en pålitlig samarbetspartner för de största leksaksåterförsäljarna i Finland vill vi vara innovativa, ansvarsfulla och ständigt vidareutveckla våra tjänster. Genom att förena våra krafter med Evolver får vi tillgång till kompletterande verktyg och resurser som vi behöver för att kunna accelerera vår tillväxt och internationalisering, men också ytterligare förstärka vår relevans i marknaden och relationerna med våra kunder och huvudmän”, kommenterar Mika Kalpamaa affären.

”Toyrock har etablerat en position som nationell “champion” genom att framgångsrikt knyta samman globala leksaksproducenter med finska återförsäljare. Samtidigt har man kraftigt överträffat marknadens tillväxt. Evolvers strategi är att ingå partnerskap med begåvade entreprenörer och investera i högpresterande, tillväxtorienterade bolag. Vi är djupt imponerade av vad Mika och hans team har åstadkommit och ser Toyrock som en utmärkt plattform för fortsatt organisk tillväxt och branschkonsolidering. Vi är mycket glada för möjligheten att som bolagets första externa ägare få samarbeta med dem och ser fram emot att tillsammans lyfta Toyrock till nästa nivå”, säger Lasse Kittelsen, Managing Partner hos Evolver.

Toyrock är den fjärde investeringen för Evolver Fund I.

 

Tilläggsinformation:   

  • Mika Kalpamaa, VD, Toyrock Ab, tel. +358 50 514 7031, mika@toyrock.fi
  • Lasse Kittelsen, Managing Partner, Evolver Equity Ab, tel. +358 40762 1230, lasse.kittelsen@evolverequity.com

 

Om Toyrock

Toyrock är ett familjeägt bolag specialiserat på agentur-, import- och grossistverksamhet inom leksaker, spel och familjefritidsprodukter. Toyrocks mission är att tillhandahålla värdeskapande helhetstjänster för återförsäljare och skapa lekfulla stunder för barn i alla åldrar. Varumärket speglar de stabila partnerskap som bolaget eftersträvar med kunder och huvudmän. Toyrock omsatte år 2021 €23.1m och har 14 anställda i Åbo (huvudkontor), Esbo och Vanda.

www.toyrock.fi

 

Om Evolver

Evolver är ett finskt investeringsbolag specialiserat på buyout-investeringar i små- och medelstora nordiska bolag. Evolver hjälper ägarledda bolag att realisera sin potential på ett hållbart sätt genom att tillföra kunskap, verktyg och kapital för expansion och värdeskapande. Sedan 2009 har Evolver genomfört ett drygt trettiotal företagstransaktioner. Typiska investeringssituationer är branschkonsolidering, geografisk expansion och acceleration av organisk tillväxt.  Evolver är en hos Finansinspektionen i Finland registrerad förvaltare av alternativa investeringsfonder och medlem i Finlands riskkapitalförening FVCA. Investerarna i Evolver Fund I är ledande finska institutionella kapitalplacerare.

www.evolverequity.com